Header Search
Årets Augustpristagare!

Årets Augustpristagare!

Skrivet den : 27 Nov 2017

Årets svenska skönlitterära bok

De kommer att drunkna i sina mödrars tårar, Johannes Anyuru, Norstedts

Med en originell och ödesmättad dramaturgi skildrar Johannes Anyuru den händelsekedja där samhällsväven i ett samtida och framtida Sverige bryter samman och lämnar öppet för terror och repression. Med poetisk fördröjning gestaltas den individuella utsattheten i en värld med krympande livsutsikter och en uppfordrande undran över verkan av människors handlingar.

Årets svenska fackbok

Ett jävla solsken av Fatima Brenner; Bokförlaget Forum

Ett levande porträtt av en tid och av en person, som var undersökande journalist, äventyrare, barlejon, med en livslång förbjuden kärlek till en annan kvinna. En bok om att skriva och leva till varje pris.

Årets svenska barn- och ungdomsbok

Fågeln i mig flyger vart den vill av Sara Lundberg, Mirando bok

Vad innebär det att ”få följa sina drömmar”? Vad innebär det av uppoffring, arbete och smärta? I Fågeln i mig flyger vart den vill har Sara Lundberg tolkat och speglat konstnären Berta Hanssons (1910–1994) drabbande och enastående livsöde. Resultatet är en livsvacker barnbok om konst och liv, som inspirerar läsare till att våga följa sin egen fågel vart den vill.

 

Augustpriset delas ut i följande tre kategorier: Årets svenska skönlitterära bok, Årets svenska fackbok och Årets svenska barn- och ungdomsbok. Prissumman i varje kategori är 100 000 kr och dessutom får varje vinnare en bronsstatyett formgiven av Mikael Fare. Lilla Augustprisets vinnare får 15 000 kr.

 

Tags: , , , , , , , , , ,


Kategori: Aktuellt