Header Search
Personligt och passionerat om geobiologi och om att vara kvinna i en manligt dominerad vetenskapsvärld

Personligt och passionerat om geobiologi och om att vara kvinna i en manligt dominerad vetenskapsvärld

Skrivet den : 18 Mar 2018

”Av de många miljoner frön som faller på varje tunnland av jordens yta kommer mindre än 5 procent att börja gro. Av dem är det bara 5 procent som blir ett år gamla.”

Anne Hope Jahren har ägnat sitt liv åt att studera träd och växter – organismer som ofta tycks trotsa alla odds. Träd, kärlek och andra växter är hennes storslagna självbiografi.
Vi får följa med från uppväxten i det kylslagna Minnesota, genom en hängiven forskarkarriär, byggandet av tre egna labb, till kärleken och nytt liv. Boken handlar om en kvinnlig forskares svåra väg för att accepteras professionellt. Men den är också en personlig och poetisk hyllning till naturen, nyfikenheten och vänskapen.

Missa inte Anne Hope Jahren i Babel SVT kl 20 ikväll!

Anne Hope Jahren föddes i Austin, Minnesota 1969. Hennes släkt är norsk, och hon talar själv flytande norska. Anne Hope Jahren har bedrivit självständig forskning i geobiologi sedan 1996, då hon disputerade i markvetenskap vid University of California i Berkeley. Hennes arbete med att datera fossila skogar med hjälp av stabila isotoper har rönt stor uppmärksamhet.

Mellan 2008 och 2016 var hon professor vid University of Hawaii. 2016 flyttade Anne Hope Jahren med sin familj till Norge och tillträdde en tjänst som professor vid Universitetet i Oslo. Samma år utsågs hon till en av världens mest inflytelserika personer av Time Magazine.

Tags: , , , ,


Kategori: Aktuellt