Header Search
En ärlig och stark uppväxtskildring- lika aktuell idag som då den skrevs 1943!

En ärlig och stark uppväxtskildring- lika aktuell idag som då den skrevs 1943!

Skrivet den : 28 Aug 2017

Missa inte böckerna som New York Public Library utnämnde till en av århundradets bästa böcker!
Det växte ett träd i Brooklyn är en gripande och stark berättelse fylld av grymhet, kärlek, skratt och sorg. En ung kvinnas iakttagelser och insikter som är lika aktuella idag som när de skrevs för sjuttio år sedan. En bok som inte upphör att inspirera och trollbinda läsare i alla åldrar.

Brooklyn 1912: Den unga Francie klättrar ut på brandstegen för att få vara ifred med sin bok. Inne i lägenhetens mörker skrapar hennes mamma ihop matrester till middag medan lillebrodern leker. Ingen vet var pappan sover ruset av sig.
Livet är inte alltid lätt för Francie, men hon älskar sin familj och den stökigt livliga stadsdelen som de bor i. Men framförallt bär hon på en stor dröm om att bli författare, och om att få resa över bron till New York och se världen.

Andra delen om Francies liv börjar när hon fyller tretton. Samma år dör hennes pappa, och mamman är havande med ett nytt syskon. Trots att skolan betyder allt för Francie har hon inget annat val än att börja arbeta. 
Ändå vägrar Francie att släppa drömmen om att bli författare. Med okuvlig nyfikenhet och mod arbetar hon sig från det smutsiga fabriksgolvet till en tidningsredaktion på Manhattan. 
Sedan drabbas hon av kärleken det största hindret av alla för fortsatta studier … 

Boken har filmatiserats flera gånger och här kan du se ett klipp från filmen från 1945

 

Tags: , , ,


Kategori: Vi tipsar