Header Search
Om katten som mänsklighetens välgörare genom tiderna

Om katten som mänsklighetens välgörare genom tiderna

Skrivet den : 30 Jun 2018

- Våra husdjur har mycket att lära oss människor om oss själva, vår egen samtid, vår politik och vår mänskliga historia, hävdar Fichtelius.

Kattens historiska betydelse för människans överlevnad som art är minst lika stor som hundens. Det räcker med att följa kurvorna över kattens spridning och jordbrukets utveckling i världen för att se sambanden. Kattens förmåga att fånga och döda råttor och möss, kombinerat med snabb förökning har räddat fler människor till livet än något annat djur.

- Därför är det dags att skriva om de historiska katterna, säger journalisten och författaren  Erik Fichtelius som nu kommer ut med Historiska katter på  Bokförlaget Langenskiöld.

Boken handlar bland annat om katten som kartlade Australien och katten som utrotade en hel fågelart. Här finns storfräsaren på Youtube och den japanska katten som räddade en hel järnvägslinje, kattborgmästare, bibliotekskatter, sjukhuskatter, modekatter och skolkatter.

Här finns också katten som gjorde ett visst varumärke för kattmat till en miljardindustri, liksom den svenska bondkatt som räddade Sverige från galna ko-sjukan och den okända franska rymdkatten.

Kort sagt: I boken finns ett rikligt bildmaterial på ett 20-tal katter som förändrat världen. Ibland ändrar slumpen världens gång på ett sätt som inte hade kunnat förutsägas. Historien är full av spännande tillfälligheter.


Kategori: Vi tipsar